Filtrace vody a
vodní filtry
Jsou to zařízení na úpravu vody. To znamená, že zajistí, aby se z nepitné vody stala pitná, a to až u vás doma, tedy u konečného spotřebitele.
Co je to filtrace vody a filtry na vodu?
Jsou to zařízení na úpravu vody. To znamená, že zajistí, aby se z nepitné vody stala pitná, a to až u vás doma, tedy u konečného spotřebitele.
Nejprve podotkněme, že léty se traduje mýtus o tom, že převařená voda rovná se voda nezávadná. Do jisté míry převaření ovlivní přítomnost bakterií, avšak potřebnou délku doby varu budete sami jen těžko odhadovat. V případě chemického znečištění už navíc rozhodně potřebujete právě filtr na pitnou vodu, zde převaření stačit nebude.
Dříve se filtrací zaobíraly především vodárny. Pak se objevila řada přístrojů, které lze použít i v domácnostech. Nicméně to neznamená, že si stačí v případě problémů s vodou ve studni prostě koupit filtr. Nezbytností je rozbor vody, abychom věděli, jaký problém vlastně řešíme a jaké máme adekvátně tomu vybrat zařízení. Sami se budete v jejich široké nabídce orientovat jen velmi těžko.
Jaké filtry na vodu známe?
- Nádobový filtr
- Filtr „v místě užití“ – jinak se těmto vodním filtrům taky říká „point of use“. Budete je mít nainstalovány buď na kuchyňské lince nebo pod ní. Voda se do něj přivede kohoutkem, případně jeho funkci plní přepínač filtr – dřez, který je umístěn na konci výtokového ramínka.
Podskupinou těchto filtrů jsou tzv. bateriové filtry. Přepínač i filtry jsou potom spojeny a nainstalovány na konec vodovodní baterie. - Filtr „na vstupu“ – též zvný „point of entry“. Svůj název získaly podle toho, že se namontují na vodovodní potrubí přímo u vstupu do domu.
Rozdělení podle způsobu filtrování vody
- reverzní osmóza – voda se protlačí skrze membránu, přičemž její póry zachytí veškeré částice větší než molekuly vody
- pískové filtry – odstraňují zejména mechanické nečistoty
- UV filtry – pracují na principu ozáření vody ultrafialovým světlem, čímž efektivně usmrtí viry i bakterie
- uhlíkové filtry – granule uhlíku v tomto typu filtrů na vodu na sebe mají schopnost navázat nečistoty v ní obsažené, čímž ovlivní také její vzhled i chuť
- destilace vody – voda se odpaří a tím je zbavena rozpuštěných minerálních látek
U všech způsobů filtrace tekutina zůstává bez chuti i zápachu.